Wat is wakeboarden?Wakeboarden kan het best omschreven worden als snowboarden op het water.
In plaats van een helling naar beneden te glijden, gebruiken wij een boot die ons vooruit trekt op het water. De hekgolven van de boot, de wakes, worden als schans gebruikt.
De positie op het board, maar ook de sprongen zijn vergelijkbaar met deze op een snowboard: grabs, rotaties en salto's zijn er enkele van.

Dť reden waarom wakeboarden leuk is :

Het is gemakkelijk te leren.

De begeleiding is echter zeer belangrijk. Goede instructies en een ervaren bootpiloot spelen hierbij een grote rol.


Riding the wakeboard...
WAKE

= hekgolf van de bootBOARDEN

= zijwaarts rijden op een plankMute grab op kanaal Kortrijk-Bossuit

Wakeboarden is ontstaan als combinatie van surfen en waterskien. Bij gebrek aan wind (of aan golven) maakten we een touw aan een speedboat vast en gingen we surfen achter de boot. Dit is zo'n 15 jaar geleden.
Nu zeg ik niet dat we het wakeboarden hiermee uitgevonden hadden maar het was een eerste stap in de richting van de sport die we nu kennen.
Pas enkele jaren geleden begon de waterski-industrie met de productie van boards die beter geschikt waren voor deze variant.
Enkele jaren later werden er meer wakeboards verkocht dan waterskies. Voor de (vooral Amerikaanse) producent een goede reden om meer middelen te voorzien in de ontwikkeling van het wakeboard materiaal.

Ook de boten werden aangepast tot wakeboarden : een 'pylon', een verhoogde skimast, zorgde voor opwaartse trekkracht i.p.v. neerwaarste. Meer gewicht werd in de boten gelegd om de golf, de wake, te vergroten.

De Correct Craft 2001

Wat is wakeskaten?

Wakeskaten is een combinatie van wakeboarden en skateboarden. Bij het wakeskaten hangt het board dus niet vast aan de voeten van de rider. Net zoals bij skateboarden worden schoenen gebruikt tijdens het riden.
De bedoeling is om ,net zoals bij de roots sporten, tricks te maken. Die tricks kunnen wakeboard tricks zijn zoals grabs, spins, ..., maar ook typische skatetricks zoals one footers, shove-its, kick flips,... worden gedaan.
Wakeskaten is een vrij jonge sport die zeker en vast groeit bij skaters en wakeboarders. Wakeskaten wordt veel moeilijker ervaren dan wakeboarden.
Wakeskate is een beginnende competitiesport met een officieel EK en binnenkort ook een WK.

Eef vertrekkensklaar : In de linkerhand de handle, in de rechterhand de wakeskate. Op het hoofd de helm, aan het lijf de lifejacket, aan de enkels de beschermers en de schoenen aan de voeten !

Het starten met een wakeskate is niet veel moeilijker dan starten met een wakeboard. Het is in principe niet nodig om te kunnen wakeboarden maar de ervaring leert dat een goed wakeboarder een zeer groot voordeel heeft. Indien die wakeboarder een goed skateboarder is, dan is duurt het niet lang alvoren de eerste tricks uitgevoerd worden.
Bij het wakeskaten is het zeker aan te raden bescherming te gebruiken. De skate hangt niet vast aan de voeten, vandaar dat de kans bestaat dat het skate tijdens een val tegen de rider aanbotst. Bescherming is de boodschap : Lifejacket -zowiezo verplicht-, Helm -aan te raken, tenzij je van naald en draad in het hoofd houdt-, enkel beschermers -om die vervelende enkelwonden die moeilijk genezen daar we veel in het water vertoeven, te voorkomen-.

Wat is wakesurfen?

Wake surf

Wakesurfen is net zoals golfsurfen op de zee, maar dan op de hekgolf van een boot.

De gemakkelijkse manier om de golf mee te krijgen is door het starten met behulp van een touw. Het touw dient vrij kort te zijn namelijk 1 a 2 meter na de boot. Eens de golf mee, het touw loslaten of in de boot werpen. Dan hoef je enkel de boot te volgen en de golf te berijden. De oneindige golf!

LET OP : Doe dit nooit met een buitenboord motor of met een Z-stern drive. De schroef komt te gevaarlijk dicht bij de surfer!

Wake surf

Wat is Freestyle SkiŽn ?

De nieuwste discipline die wij in O'Neill Wakeboard Center beoefenen is het Freestyle SkiŽn (aka TwinSkating). We keren dus terug naar een andere roots dan het surfen, nl. het waterskiŽn. We combineren waterski met de technieken die het wakeboarden ons leerde. Het resultaat is een nieuwe uitdaging alsook een nieuwe extreme sport dat we achter onze wakeboardboten kunnen doen. We gebruiken hiervoor Twinskates, speciaal ontwikkelde skis waarmee je hoge sprongen kunt maken alsook achteruit kunt skiŽn. Pure fun !
Vooral Freestyle skiŽrs uit het alpijns skiŽn voelen zich hiertoe aangetrokken.

Christophe : Backroll with Twinskates